onsdag 28 juni 2017

Svenne, Politik i romanform


Per Nilsson, Svenne

Det tog litet tid, men nu har jag äntligen läst ut Svenne.
Vi får följa händelserna som äger rum i dagens? En nära framtid? i Sverige.  Den som berättar är Svenne, en pojke i övre tonåren från landet. Han blir utvald av Dackeman till att bli hans högra hand i det politiska spelet om Sverige.

Dackeman startar ett populistiskt, främlingsfientligt parti som snabbt blir populärt.

Boken var bitvis litet svår att komma in i, då man som läsare var osäker på så många saker. Men det är just osäkerheten och att se allt från tonåringens synvinkel som är hela idén hos boken.

Svenne har just förlorat sin far i en olycka, hans mor har varit borta sedan länge, och det är nu, när Svenne är som mest sårbar som Dackeman ”sätter klorna i honom”. Jag störde mig ibland på Svennes aningslöshet, och hur lätt det var för Dackeman att manipulera honom.

Man anar ju att något ska gå galet, då Svenne redan från början befinner sig på flykt, eftersom en katastrof  skett, och han ser tillbaka på hur det kunde gå så illa.

Vissa passager i boken är litet konstiga. Som när Svenne träffar tjejen i lyxvillan mot slutet. Konstigt är även slutet på berättelsen. Hur slutar den egentligen? Författaren lämnar oss med många frågor, men det är väl det som är hans huvudsyfte med boken. Att få oss att ifrågasätta, och det tycker jag att Per Nilsson lyckas med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar